Εύκολο και νηστίσιμο γλυκάκι φτιάχνουμε, που γίνεται στη στιγμή, αρκεί κάποιος να έχει τα υλικά.

χρειαζόμαστε
φύλλο κρούστας ή χωριάτικο φύλλο 
150 γρ καρυδόψιχα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2-3 κουταλιές λικέρ ή κονιάκ
1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
6 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι 
1/2 κουταλάκι κανέλα
λίγο φυτικό λάδι
άχνη ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα προαιρετικά


Στο μπλεντεράκι τρίβω την καρυδόψιχα, προσθέτω τα δαμάσκηνα,τη ζάχαρη, την κανέλα, το λικέρ και τις σταφίδες. Τα φέρνω μια γύρα όλα μαζί να γίνουν ένα λασπώδες μίγμα. Κόβουμε σε λουρίδες το φύλλο και στην άκρη βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε σε τριγωνάκια όπως τα τυροπιτάκια. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με λάδι. Ψήνουμε στους 180β μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. Είναι μέρες που τα έχω φτιάξει και δε θυμάμαι καλά, νομίζω ότι βγαίνουν περίπου 20-25 αλλά δεν είμαι και σίγουρη.
This is a very easy dessert that could be made in no time, as long as we have the ingredients.

we need
1 lb fyllo
5 oz walnuts
1/2 cup sugar
2-3 Tbsps walnut liqueur or brandy
1/2 cup black raisins
6 dried prunes, pitted
1/2 tsp cinnamon
vegetable oil
icing sugar and cinnamon for sprinkling (optional)

In a mini chopper, grind walnuts to a powder, then add prunes, sugar, cinnamon, liqueur and raisins. Pulse until they turn to pulp.
Cut fyllo into strips and place a Tbsp of the mixture onto the edge of each strip. Fold to create triangles. Place on a parchment paper layered cookie sheet and brush with vegetable oil.
Bake in a preheated oven, at 350F, until golden. Remove from oven and sprinkle with sugar and cinnamon. Recipe will yield 20-25 triangles.

                                     


Καλή και ευτυχισμένη εβδομάδα εύχομαι σε όλους! Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αυτό το φαγητό δεν είναι νηστίσιμο:))
Είναι όμως πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο για τραπέζι. Μια που δε νηστεύουμε όλοι, βάζω σήμερα αυτό το φαγητό και υπόσχομαι και νηστίσιμα σύντομα.

χρειαζόμαστε
400 γρ πένες
400 γρ κιμά
1 καρότο τριμμένο
200 γρ ντοματάκι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές λάδι
200 γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά βούτυρο
2 φλιτζάνια τριμμένα μαλακά τυριά
1 φλιτζάνι βρασμένο και σουρωμένο σπανάκι
αλάτι-πιπέρι

Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό. Αν υπάρχουν στο Σ/Μ σας, σε διάφορα μεγέθη, καλό είναι να πάρετε τις πιο μικρές σε μέγεθος. Σουρώνουμε τις πένες. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το μαϊντανό, 1 φλιτζάνι τυρί, πιπεράκι και ανακατεύουμε. Τσιγαρίζουμε στο λάδι, τον κιμά με το κρεμμύδι και ρίχνουμε το τριμμένο καρότο και το ψιλοκομμένο ντοματάκι. Από μπαχαρικά βάζουμε ότι και στον κιμά που κάνουμε για μακαρόνια. Η αλήθεια είναι ότι εγώ, δεν έβαλα κανέλα που βάζω συνήθως, έβαλα θυμάρι. Βράζουμε μέχρι να μείνει με λίγη σαλτσούλα. Βουτυρώνουμε μια ανοιγόμενη φόρμα και στρώνουμε τις μισές πένες. Ανακατεύουμε το σπανάκι με μισό φλιτζάνι τυρί και το στρώνουμε πάνω από τις πένες. Στρώνουμε και τον κιμά. Από πάνω ρίχνουμε τις υπόλοιπες πένες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190β για περίπου 1 ώρα. Τα πρώτα 45 λεπτά το ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, που το βγάζουμε το τελευταίο τέταρτο για να πάρει από πάνω λίγο χρώμα.


Όταν το βγάλουμε, το περνάμε γύρω γύρω με ένα μαχαίρι για να ξεκολήσει από τη φόρμα και το αφήνουμε όπως είναι να κρυώσει λίγο, για κανένα τεταρτάκι περίπου. Μετά το βγάζουμε από τη φόρμα και σερβίρουμε.





Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή να έχουμε! Όταν έλεγα σε μια φίλη μου ότι έκανα λαχανοντολμάδες νηστίσιμους αναρωτιόταν τι εννοώ. Επειδή εκείνη τους λαχανοντολμάδες τους κάνει πάντα χωρίς κιμά, εγώ όμως όταν λέω λαχανοντολμάδες εννοώ με κιμά και αβγολέμονο. Τέλος πάντων, εγώ τώρα νηστίσιμους τους έφτιαξα, με μια νόστιμη γλυκόξινη σάλτσα. Η ιδέα είναι από συνταγή του Μαμαλάκη αλλά έχει αλλάξει, σύμφωνα με τα δικά μου γούστα.

χρειαζόμαστε 

1 λάχανο
κρεμμυδάκια φρέσκα, κρεμμύδια ξερά, πράσα, μανιτάρια ψιλοκομμένα, όλα μαζί 2 φλιτζάνια
1 καρότο τριμμένο
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές κουκουνάρι
1 ντομάτα τριμμένη
1-1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
3 κουταλιές λάδι
αλάτι-πιπέρι
για τη σάλτσα
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι μέλι
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
1 κουταλιά λάδι
αλάτι-πιπέρι

Τα υλικά είναι στο περίπου γιατί όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του λάχανου!
Κόβουμε το κοτσάνι που έχει στη μέση και βάζουμε το λάχανο να βράσει σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το ζουμί που βράσαμε το λάχανο.
Στο λάδι, σοτάρουμε τα 2 φλιτζάνια λαχανικά και το καρότο. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, το μαϊντανό και το ένα φλιτζάνι ζουμί που έχουμε κρατήσει. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι και τα κουκουνάρια. Σουρώνουμε το μίγμα και κρατάμε το ζουμί. Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα σκληρά κομμάτια του λάχανου, τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους στρώνουμε από πάνω. Τους περιχύνουμε με το ζουμί που κρατήσαμε και λίγο λαδάκι αν θέλουμε. Αν χρειάζεται ρίχνουμε και νερό μέχρι να τους σκεπάζει. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα και τους σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν με λίγη σαλτσούλα.
Ετοιμάζουμε τη γλυκόξινη σάλτσα.
Βράζουμε το λάδι με το χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ξύδι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα για να δέσει. Ρίχνουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Αν η γλυκόξινη σάλτσα δεν είναι της αρεσκείας μας μπορούμε να φτιάξουμε μια απλή σάλτσα ντομάτας. Είναι το ίδιο νόστιμοι ζεστοί ή κρύοι.
Άλλη μια τυρόπιτα, μια και το απαιτούν οι μέρες. Είναι πολύ ελαφριά ( προσοχή, δεν είπα light;-) και λίγο διαφορετική στη γεύση. Επίσης τη συγκεκριμένη, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο, τη φτιάχνω πάντα στη φόρμα με άνοιγμα, του κέικ.

χρειαζόμαστε
2 φύλλα σφολιάτα
200 γρ τυρί κρέμα
200 γρ ανθότυρο
2 αβγά
200ml κρέμα γάλακτος
1-2 κουταλιές τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικά)
αλάτι-πιπέρι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα τυριά, με το αλατοπίπερο και το τζίντζερ. Ρίχνουμε και τα αβγά και ανακατεύουμε να ενωθούν. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να πήξει λίγο, τη ρίχνουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε τη φόρμα και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε το μίγμα. Κόβουμε τα περισσεύματα από το φύλλο και το γυρίζουμε προς τα μέσα.  Στρώνουμε το άλλο φύλλο από πάνω,  κόβουμε ότι περισσεύει και αφήνουμε μόνο το κομμάτι που σκεπάζει την πίτα. Αλείφουμε το φύλλο με βούτυρο λειωμένο ή καλαμποκέλαιο και τρυπάμε με ένα καλαμάκι σε διάφορα σημεία. Αν θέλουμε κάνουμε σχεδιάκια, εγώ έκανα καρδιά!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να δούμε πως έχει πάρει χρώμα και έχει ψηθεί. Η δική μου ήταν λίγο άψητη από κάτω!  Αφήνουμε να γίνει χλιαρή και μετά την κόβουμε.
Καλό τριήμερο να έχουμε, καλά να περάσετε όλοι!
Για άλλη μια φορά το internet στο σπίτι μας αποφάσισε να κατέβει σε απεργία, μάλλον στάσεις εργασίας κάνει, πότε λειτουργεί, πότε όχι. Σε αυτές τις στιγμές που δουλεύει προσπαθώ να δω τα αγαπημένα μου blogs, να παίξω τα παιχνίδια μου:)) και να κάνω και την ανάρτηση μου!

Από τις διακοπές το καλοκαίρι, είχα αγοράσει από ένα μαγαζί με χειροποίητα ζυμαρικά, ένα κριθαράκι τόσο όμορφο, που μου φαινόταν άδικο να το κάνω κάτι με κρέας ή με σάλτσα. Δεν ξέρω αν φαίνεται στη φωτογραφία και σίγουρα δεν είναι έτσι, αλλά είναι σαν να το έχουν κόψει ένα ένα σπυρί με το χέρι.
Το έβρασα λοιπόν και έφτιαξα μια σάλτσα φέτας με κουκουνάρι, η συνταγή είναι παραλλαγή από μια που είχα βρει σε ένα περιοδικό!

χρειαζόμαστε
200 γρ φέτα
50 γρ κουκουνάρια
1/2 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουταλάκι ρίγανη
2-3 κουταλιές λάδι
3-4 κουταλιές μαϊντανό
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά. Αν είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε 2-3 κουταλιές γάλα ή νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά.
Ήτανε πραγματικά πεντανόστιμο και διαφορετικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν dip. Η δική μου οικογένεια, πιο πολύ το ευχαριστήθηκε με τα κριτσίνια με φέτα και λιαστή ντομάτα, που έφτιαξα από το βιβλίο της Κικής!
Καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους! Είναι και ο καιρός και η διάθεση χάλια! Το φαγητό μας όμως είναι πεντανόστιμο! Είχα δύο σακουλάκια καθαρισμένα κάστανα και τα έκανα φαγητό. Περίπου καμιά σαρανταριά ήταν και για το φαγητό που έφτιαξα του πέσανε πολλά. Η συνταγή λοιπόν θα έπρεπε να είναι έτσι:

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
20-25 κάστανα ψημένα και καθαρισμένα
15-20 κρεμμυδάκια μικρά ή 3-4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα
4-5 κόκκους μπαχάρι
5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί
4-5 κουταλιές λάδι
αλάτι
πιπέρι


Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια, το τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι, ρίχνουμε και τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε τα κάστανα, το μπαχάρι, το πιπέρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για αρκετή ώρα, μέχρι να μείνει με λίγη ωραία σαλτσούλα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αποφεύγουμε να ανοίγουμε το καπάκι πολλές φορές και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο νεράκι. Σερβίρουμε σκέτο ή με πατάτες τηγανιτές, ρύζι, ότι θέλουμε!
Φτιάξτε εσείς τα κρεατάκια, εγώ λέω να φτιάξω κάτι για να τα συνοδέψουμε στο φαγοπότι!

Ψητές πατάτες με λαχανικά
1 κιλό μικρές πατατούλες
1 φινόκιο
4 καρότα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
θυμάρι
αλάτι
πιπέρι

Πλένουμε τις πατατούλες, τις τρίβουμε καλά  και αν είναι λίγο μεγάλες τις κόβουμε στα δύο. Εγώ πήρα από το Σ/Μ κάτι πολύ πολύ μικρές με λεπτή φλούδα. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε διαγώνια σε χοντρούτσικα μπαστουνάκια. Καθαρίζουμε το φινόκιο και το κόβουμε σε φέτες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα λαχανικά με το θυμάρι, το λάδι και το αλατοπίπερο! Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί αντικολλητικό και ρίχνουμε τα λαχανικά σε μια στρώση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190β για 45 περίπου λεπτά. Ανακατεύουμε 1-2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.


Ρυζοσαλάτα με κάρυ
2 φλιτζάνια ρύζι μακρύκοκκο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 πιπεριά κόκκινη
1/2 πιπεριά κίτρινη
1/2 πιπεριά πράσινη
1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
για το ντρέσινγκ
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κάρυ
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξίδι βαλσαμικό

Βράζουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο, τις πιπεριές σε κυβάκια και το μαϊντανό . Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και το ρίχνουμε στο ρύζι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Αν θέλουμε έχουμε τη σαλάτα στο ψυγείο και ρίχνουμε το ντρέσινγκ λίγο πριν σερβίρουμε.
Άντε και του χρόνου, καλά τσικνίσματα!
Μη φωνάζετε, το ξέρω ότι είναι παχυντικό! Αλλά μέσα σε αυτές τις μέρες που για διάφορους λόγους δεν blogάρισα πολύ, ήταν και η επέτειος!!! 27 χρόνια γάμου είναι αυτά, το καροτοκέικ είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω! Η συνταγή είναι από τις πρώτες που μου έστειλε η φίλη μου ή Χαρά, όταν πρωτοπήγε στον Καναδά το 1986.

χρειαζόμαστε
2 1/2 φλιτζάνια ξυσμένα καρότα
1 1/2 φλιτζάνια ανανά σε κομματάκια
1 1/2 φλιτζάνια καρύδια
1 φλιτζάνι φυτικό λάδι
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη καφέ
4 αβγά
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
3 κουταλάκια κανέλλα
2 1/2 κουταλάκια baking powder
1 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, με τη ζάχαρη, τη baking powder, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Σε ένα άλλο χτυπάμε λίγο τα αβγά και τα ανακατεύουμε με το λάδι. Τα ρίχνουμε στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα καρότα, τα καρύδια και τον ανανά. Εγώ τον ανανά τον έκοψα στο μπλεντεράκι γιατί η οικογένεια δε θέλει πολύ να βλέπει τα φρούτα στα κέικ. Μπορούμε να προσθέσουμε και σταφίδες, μειώνοντας τις ποσότητες του ανανά και των καρυδιών, αρκεί το άθροισμα των φλιτζανιών να παραμείνει το ίδιο!  Ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190β για 50-60 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

για το γλάσο 
200 γρ τυρί κρέμα
3 κουταλιές μαργαρίνη
2 βανίλιες
2 φλιτζάνια περίπου άχνη ζάχαρη.

Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ (σλουρπ) και αν περισσέψει τίποτα αφού σταματήσουμε να δοκιμάζουμε, (όπως μου έγραφε και η Χαρά) πασαλείβουμε το κέικ, όταν έχει μισοκρυώσει!

Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια ή αν είστε τυχεροί όπως εγώ, βάζετε γλυκό κουταλιού καρότο που είχε την ευγένεια να μου δώσει η Ξανθή στη συνάντηση μας!